Dit artikel hoort bij: Ontwikkelingen in de ether 1

Digitale radio in de toekomst frequenter gebruikt?

Steeds meer radiozenders zenden ook uit via DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Wat voor voordelen heeft deze vorm van digitale radio nou eigenlijk en hoe ziet de toekomst van radio luisteren eruit?

Vroeger luisterde iedereen via AM en FM. Tegenwoordig zijn er veel meer opties om naar je favoriete muziekzender te luisteren. Een van deze opties is DAB+. Bij deze optie luister je digitaal via de ether.

Voordelen

DAB+ heeft veel voordelen. Zo is het voor de omroepen goedkoper om uit te zenden via DAB+ dan via FM. En bij digitale radio is veel meer ruimte voor zenders. Daarnaast zijn de uitzendgebieden van DAB+ voor niet-landelijke (commerciële) omroepen en in de grensstreek groter dan FM. Iedereen die met de auto op reis gaat, merkt dat de FM-ontvangst op de grens van het uitzendgebied steeds slechter wordt. Bij DAB+ hoor je deze ruis niet. DAB+ schakelt gewoon uit op de grens van het uitzendgebied en valt dus stil. Verder heb je alle zenders in een alfabetische lijst. Je hoeft dus niet meer naar frequenties te zoeken. Ook heb je minder zendmasten nodig. Een nadeel is dat je een DAB-ontvanger moet hebben die je speciaal hiervoor aan moet schaffen. Voor 40 euro heb je echter al een goede DAB-radio.

Agentschap Telecom maakt (digitale) radio mogelijk en stimuleert het gebruik van DAB+. De huidige analoge vergunninghouders moesten allemaal investeren in digitale radio bij de verlenging en verlening van de vergunningen in 2011. In 2017 biedt Agentschap Telecom ruimte voor experimenten voor lokale digitale etherradio. Ook werkt Agentschap Telecom aan een passend frequentieplan voor de (streeksgewijs) samenwerkende lokale omroepen en neemt daarvoor de begeleiding van een pilot van OLON (Organisatie van lokale omroepen in Nederland) op zich.

Toekomstscenario’s

Agentschap Telecom is van mening dat digitale radio een toekomst heeft. Een ontwikkeling die je nu ziet is dat in bepaalde automerken digitale radio standaard is ingebouwd. Hier hoef je zelf dus niks voor te doen. Ook als er een DAB-chip in je mobieltje zit, zal je het waarschijnlijk gaan gebruiken. Als het voldoende interessant is voor fabrikanten gaan ze het toepassen en ga je het dus wel gebruiken. Op dit moment luisteren steeds meer mensen naar de radio via het internet. Het zou zomaar kunnen dat luisteren via het internet en digitale radio samen gaan lopen. Het zou kunnen dat je in de toekomst ook radio via 5G (de opvolger van 4G) gaat luisteren. Pas in de toekomst weten we of er een winnaar is.

Wist u dat?
De eerste versie van digitale radio, DAB, in 1995 uitkwam?
In 2010 een nieuwe versie van DAB, DAB+, uitkwam?
Groot-Brittannië een echt DAB-land is?
Noorwegen inmiddels gestart is met de afschakeling van FM?